7 tips voor een spetterende Nieuwjaarsspeech die opvalt

Ik hoop dat deze blog je helpt.

Als je wilt dat mijn team je helpt met je online events, podcast of live stream, klik hier.

De komende dagen is het vaste prik op elke receptie: de Nieuwjaarsspeech. Veel CEO’s en burgemeesters kiezen voor de veilige weg: papier, een katheder en nét iets te lang aan het woord. Maar is een nieuw jaar niet een mooi moment om het nét even anders te doen? 7 tips.

1. Zet de smartphone in

Het kan enorm afleiden als toehoorders meer met hun smartphone bezig zijn dan met jouw speech. Toch kun je er je voordeel mee doen. Via apps als Kahoot! of Mentimeter stel je een vraag aan je publiek. De antwoorden komen real time op een scherm op het podium. Leuk voor bijvoorbeeld een speech van een burgemeester of CEO. Via de app stel je een multiple choice vraag: Hoeveel bomen hebben we het afgelopen jaar gepland? Of: Hoeveel banen hebben we gecreëerd? Een leuk tussendoortje dat je publiek bij de les houdt. Zo maak je van de smartphone – in plaats van een irritatie – een handige tool.

2. Oefen je speech

Oefen je speech kort vooraf. Dat kun je doen in je eentje in de auto onderweg naar kantoor. Of vraag een collega om mee te luisteren. Belangrijkste van dit oefenrondje is om de lijn van je speech op te slaan. Heb je wat meer tijd? Neem je verhaal dan op met je smartphone. Bij het terugluisteren hoor je vast zaken die beter of scherper kunnen. Kun je gelijk ook checken hoelang je speech duurt.

3. Hou het kort: max. 10 minuten

‘Ja, we houden het kort.’ Als dagvoorzitter hoor ik sprekers deze belofte vaak maken. 9 van de 10 keer lukt het niet. Begrijpelijk ook. Als je eenmaal lekker in je verhaal zit, is het lastig om te stoppen. Toch is een kort verhaal veel effectiever. Daarom is het essentieel om je verhaal vooraf te timen. Hou hierbij een max aan van 10 minuten. Vergeet niet dat veel relaties naar je nieuwjaarsreceptie komen om te netwerken. Een lang verhaal is dan het laatste waar ze op zitten te wachten. “Het kan enorm afleiden als toehoorders met hun smartphone bezig zijn. Toch kun je er je voordeel mee doen.”

4. Kies steekwoorden

Je speech blijft veel langer hangen als het natuurlijk overkomt. Lees je verhaal niet voor. Maar breng de uitgeschreven tekst terug naar een aantal steekwoorden. Die vormen de houvast van je verhaal. Zaken die lastig te onthouden zijn, zoals cijfers of feitjes, kun je hierin meenemen. Neem het A4’tje of de flashcard met steekwoorden gerust mee on stage. Maar onthoud: vertellen en niet voorlezen. Lijkt eng, maar het werkt! Met een actualiteit houd je de aandacht van je publiek langer vast.

5. Gebruik de actualiteit

Door een actuele gebeurtenis in je speech te verwerken maak je ‘m urgent. Binnen je organisatie gebeurt waarschijnlijk genoeg om te delen. Primeur? Mooi moment om dat in je nieuwjaarsspeech met de wereld te delen. Of zoek het meer in het landelijke nieuws. ‘Markt van alcoholvrij bier groeit fors in 2020’, kopt het FD. Leuk nieuwtje om mee af te luiten en te verwijzen naar de borrel. Check uiteraard wel even of je alcohol vrij in huis hebt

6. Praat langzaam

Praat langzaam. Dat straalt natuurlijke autoriteit uit. En je speech is beter te verstaan. Bij het oefenrondje kun je dit al testen. Als je voor je gevoel te langzaam praat, dan ben je goed bezig.

7. Straal positiviteit uit

Tuurlijk, er zijn genoeg uitdagingen bij bedrijven en organisaties. Geen schande om dat aan te stippen in je verhaal. Maar houd het wel positief. Een nieuw jaar betekent nieuwe ronde, nieuwe kansen. Je publiek zit in een positieve flow. Sluit daar bij aan en proost op 2020!

 

Zet ‘m op en geniet vooral! Want spreken in het openbaar is een geweldige ervaring die je persoonlijke ontwikkeling een fijne boost geeft.

Tom Jessen

Tom Jessen

Producer Online Events

Ik produceer en host online events. Ik geloof dat deze vorm van events de toekomst is. Ze maken de manier waarop we met elkaar communiceren niet alleen mooier en makkelijker, maar het draagt ook bij een het reduceren van CO2. Al ver voor corona maakte ik samen met mijn team te gekke online live shows en spraakmakende podcasts. Hoe kan ik jou helpen? Stuur me een berichtje via de mail of app: tom@tomjessen.nl / 085 – 301 80 88.

Zo ziet de Clubhouse-killer van LinkedIn eruit

LinkedIn werkt aan een eigen audio-toepassing naar het voorbeeld van Clubhouse. “We zijn bezig met een aantal tests om een unieke audio-ervaring te creëren voor de zakelijke markt”, laat het bedrijf in een verklaring weten. Daarmee kopieert LinkedIn...

Hoe betrek je het publiek bij live streams

Mis je als bedrijf het online contact met een groot deel van je publiek? Als je nog niet bezig bent met live streaming, is dat misschien wel het geval. De getallen van live streaming zijn meer dan indrukwekkend. Als je het nog niet gedaan hebt, dan moet je online...

De invloed van webinars op offline events

Het voelt vertrouwd. In de Fokker Terminal in Den Haag mag ik sinds lange tijd weer een fysiek event modereren: LIVE AGAIN! De stemming is uitgelaten. ‘Yes jongens, we mogen weer!’. Maar al snel komen de zorgen. Is het wel te doen om een 1,5 meter event te...

Eén corona-app voor heel Europa

De corona-app gaat terug naar de tekentafel. Minister De Jonge laat het er na de felle kritiek niet bij zitten en komt met een nieuw strijdplan. Een speciaal team gaat kijken of een app werkt als digitaal wapen in de strijd tegen corona. Over vier weken moet er witte...

Wat Limburg kan leren van China

Het was Huub Narinx die indruk maakte. Huub is baas van de Limburgse Werkgevers Vereniging. Ik sprak hem tijdens een radio-interview na de start van de lockdown. Vraag was simpel: Wat is de impact voor Limburgse bedrijven? Zijn antwoord des te treffender. Niet Huub’s...

Lees meer