7 tips voor een spetterende Nieuwjaarsspeech die opvalt

Tom Jessen

19 december 2019

De komende dagen is het vaste prik op elke receptie: de Nieuwjaarsspeech. Veel CEO’s en burgemeesters kiezen voor de veilige weg: papier, een katheder en nét iets te lang aan het woord. Maar is een nieuw jaar niet een mooi moment om het nét even anders te doen? 7 tips.

1. Zet de smartphone in

Het kan enorm afleiden als toehoorders meer met hun smartphone bezig zijn dan met jouw speech. Toch kun je er je voordeel mee doen. Via apps als Kahoot! of Mentimeter stel je een vraag aan je publiek. De antwoorden komen real time op een scherm op het podium. Leuk voor bijvoorbeeld een speech van een burgemeester of CEO. Via de app stel je een multiple choice vraag: Hoeveel bomen hebben we het afgelopen jaar gepland? Of: Hoeveel banen hebben we gecreëerd? Een leuk tussendoortje dat je publiek bij de les houdt. Zo maak je van de smartphone – in plaats van een irritatie – een handige tool.

2. Oefen je speech

Oefen je speech kort vooraf. Dat kun je doen in je eentje in de auto onderweg naar kantoor. Of vraag een collega om mee te luisteren. Belangrijkste van dit oefenrondje is om de lijn van je speech op te slaan. Heb je wat meer tijd? Neem je verhaal dan op met je smartphone. Bij het terugluisteren hoor je vast zaken die beter of scherper kunnen. Kun je gelijk ook checken hoelang je speech duurt.

3. Hou het kort: max. 10 minuten

‘Ja, we houden het kort.’ Als dagvoorzitter hoor ik sprekers deze belofte vaak maken. 9 van de 10 keer lukt het niet. Begrijpelijk ook. Als je eenmaal lekker in je verhaal zit, is het lastig om te stoppen. Toch is een kort verhaal veel effectiever. Daarom is het essentieel om je verhaal vooraf te timen. Hou hierbij een max aan van 10 minuten. Vergeet niet dat veel relaties naar je nieuwjaarsreceptie komen om te netwerken. Een lang verhaal is dan het laatste waar ze op zitten te wachten. “Het kan enorm afleiden als toehoorders met hun smartphone bezig zijn. Toch kun je er je voordeel mee doen.”

4. Kies steekwoorden

Je speech blijft veel langer hangen als het natuurlijk overkomt. Lees je verhaal niet voor. Maar breng de uitgeschreven tekst terug naar een aantal steekwoorden. Die vormen de houvast van je verhaal. Zaken die lastig te onthouden zijn, zoals cijfers of feitjes, kun je hierin meenemen. Neem het A4’tje of de flashcard met steekwoorden gerust mee on stage. Maar onthoud: vertellen en niet voorlezen. Lijkt eng, maar het werkt! Met een actualiteit houd je de aandacht van je publiek langer vast.

5. Gebruik de actualiteit

Door een actuele gebeurtenis in je speech te verwerken maak je ‘m urgent. Binnen je organisatie gebeurt waarschijnlijk genoeg om te delen. Primeur? Mooi moment om dat in je nieuwjaarsspeech met de wereld te delen. Of zoek het meer in het landelijke nieuws. ‘Markt van alcoholvrij bier groeit fors in 2020’, kopt het FD. Leuk nieuwtje om mee af te luiten en te verwijzen naar de borrel. Check uiteraard wel even of je alcohol vrij in huis hebt

6. Praat langzaam

Praat langzaam. Dat straalt natuurlijke autoriteit uit. En je speech is beter te verstaan. Bij het oefenrondje kun je dit al testen. Als je voor je gevoel te langzaam praat, dan ben je goed bezig.

7. Straal positiviteit uit

Tuurlijk, er zijn genoeg uitdagingen bij bedrijven en organisaties. Geen schande om dat aan te stippen in je verhaal. Maar houd het wel positief. Een nieuw jaar betekent nieuwe ronde, nieuwe kansen. Je publiek zit in een positieve flow. Sluit daar bij aan en proost op 2020!

 

Zet ‘m op en geniet vooral! Want spreken in het openbaar is een geweldige ervaring die je persoonlijke ontwikkeling een fijne boost geeft.

Lees meer

Start Chat
1
Start Chat
Hallo 👋,

Hoe kan ik je helpen? Stel hier je vraag. Ik reageer dezelfde dag nog.

Groetjes,
Tom Jessen