Spotify rolt video podcast uit in Nederland

Live, online of hybride event?

Met deze checklist maak je de juiste keuze.
Stuur me een berichtje.

We moesten er even op wachten, maar na de zomer rolt Spotify in Nederland eindelijk video podcasts uit.

Het idee werd eerder al aangekondigd, maar was tot nu alleen nog beschikbaar voor makers in onder meer Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Veel podcasts gebruiken nu al video, bijvoorbeeld op YouTube.

Het mooie van deze feature is dat de videofunctie in de app van Spotify wordt geïntegreerd. Je kijkt de video podcast dus in Spotify.

Met Maarten van Rossem – De Podcast gaan wij als één van de eerste podcasts in Nederland video aanbieden op Spotify.

Video podcasts creëeren nieuwe mogelijkheden voor makers, zonder dat de audio-only ervaring verloren gaat.

In deze blog de de belangrijkste zaken die je voor nu moet weten.

 

Wat is een video podcast?

Een videopodcast is een podcast die opgenomen is met beeld en geluid. In plaats van alleen audio, gebruik je ook camera’s om de hosts en gasten van je show in beeld te brengen.

Er bestaan verschillende variaties van een video podcast. Ze kunnen live gestreamd worden of opgenomen.

Een voorbeeld van een video podcast.

 

 

Wat is het voordeel van een video podcast?

Het oorspronkelijke idee van podcasting is gebaseerd op audio only.

Voor meer impact kiezen steeds meer makers en merken om video toe te voegen. Het maakt podcasts aantrekkelijker en zorgt voor extra herkenbaarheid. In een markt met veel aanbod kan dat zorgen voor extra luisteraars.

Als maker kun je gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en aanvullende beelden toevoegen aan je podcast.

Het resultaat is een hogere betrokkenheid van je publiek. En voor makers die hun verdienmodel willen optimaliseren, betekent het ook een hogere omzet.

 

Groter bereik met video podcasts

Video podcasts zijn een enorme kans voor makers. Als je nu al video gebruikt, heb je alle ingrediënten klaar staan om ze meteen te uploaden naar Spotify.

Ben je nog niet zover, dan kun je overwegen om ermee te starten. Het stelt je als maker in staat om een hele nieuwe visuele identiteit rond je show te bouwen.

En we kunnen wel wat creativiteit gebruiken. De meeste video podcasts bestaan nu uit de makers zittend achter een microfoon. Dat moet vast leuker, beter en spannender kunnen.

Een kruisbestuiving tussen video- en audiomakers ligt voor de hand om het eindproduct naar een hoger niveau te tillen.

Met de komst van spelers als Podimo wordt video bovendien steeds normaler in de wereld van podcasts. De manier waarop het Deense manier met video omgaat, biedt inspiratie voor andere makers.

 

Verdwijnt audio met de komst van video?

Nee hoor, de basis van podcasts blijft audio.

Met video podcasts bied je jouw fans de mogelijkheid om te kijken of luisteren. Je kunt de inhoud dus gewoon als podcast consumeren of als video bekijken.

In Spotify kunnen gebruikers kiezen tussen actief kijken (met video op de voorgrond) of gewoon vertrouwd luisteren zonder video als je onderweg bent.

De feature wordt uitgerold voor alle devices en is beschikbaar voor de mobiele Spotify-app, de desktop-app, webplayer, slimme luidsprekers en ook voor de meeste smart tv’s en videogameconsoles.

 

Hoe werkt het uploaden van video podcasts?

Om video podcasts op Spotify toe te voegen, heb je een account nodig bij Anchor.

Zit je nu bij een andere hostingpartij, dan moet je jouw podcast overplaatsen naar Anchor. Dat is vrij simpel, maar kost je wel even wat tijd. Bovendien heeft Anchor misschien niet alle functionaliteiten die je huidige hostingpartij wel heeft. Maak een goede afweging tussen de voor- en nadelen van een eventuele overstap.

Spotify heeft Anchor een paar jaar geleden overgenomen. Voor makers die hun podcast via deze partij hosten, biedt dat verschillende voordelen, waaronder dus binnenkort video podcasts.

 

Komt Apple ook met video podcasts?

Apple heeft aan Forbes bevestigd dat het bedrijf ook video content gaat ondersteunen voor podcasts op hun platform. Wanneer deze functie beschikbaar is in Nederland, is nog niet bekend.

Er zijn ook geluiden van makers dat video podcasts op Apple al beschikbaar zijn. Al lijkt dat op een goed verborgen functie.

Ben je blij met de komst van video podcasts? Ga je het gebruiken voor je eigen podcast?

1 Reactie

  1. Wij van PodcastGemist hebben al vanaf #2 een camera in de studio aan staan en hebben uiteindelijk de studio verlaten om op locatie opnames te maken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tom Jessen

Tom Jessen

Online Host of the Year

Hoi, ik host gemiddeld 3 online shows per week.

Ik help je graag met jouw online event.

Stuur me een berichtje om een vrijblijvende afspraak in te plannen.

tom@tomjessen.nl
085 – 301 80 88.

7 redenen om nu in te zetten op hybride events

Vraagje. Ben jij gestopt met het gebruik van MS Teams sinds de lockdown voorbij is? Waarschijnlijk beantwoord je deze vraag ontkennend. MS Teams is een handig en effectief verlengstuk van je dagelijks werk. Sterker, het is noodzakelijk om succesvol thuis te kunnen...

Na Podimo komt ook deze podcast disrupter naar Nederland

Er gebeurt veel in de Nederlandse podcastmarkt. Na Podimo komt na de zomer ook het Zweede PodMe naar Nederland. Beide techbedrijven zijn het best te vergelijken met de Netflix van de podcasts. Achter de techbedrijven zitten investeerders met diepe zakken. Dat is goed...

Wat is Podcasting 2.0?

Podcasts staan aan de vooravond van grote veranderingen. Met meer macht voor makers en een duurzaam verdienmodel. Wat is Podcasting 2.0? Een introductie. Door de hype in Nederland sta je er misschien niet bij stil, maar podcasting bestaat al bijna twintig jaar. Het...

Beste hitlijsten voor podcast marketing

Podcast hitlijsten zijn een belangrijk instrument voor podcast marketing. Een must have voor makers, publiek en marketeers. Door de enorme hoeveelheid podcasts, neemt ook de behoefte aan rankings toe. Luisteraars willen weten welke podcasts de moeite waard zijn....

Zo komt je podcast in de hitlijsten

Apple en Spotify zijn in Nederland veruit de populairste kanalen voor het luisteren van podcasts. Om je podcast een kickstart te geven is het belangrijk om de algoritmes van deze twee platforms te snappen. Met ruim 9 miljoen downloads maak ik één van de populairste...

Dit zijn de versoepelingen voor evenementen

Ben je klaar voor de storm? Nederland gaat weer open. Vanaf woensdag gelden er versoepelingen voor evenementen. En dat betekent dat er een stortvloed aan live evenementen, seminars en zakelijke bijeenkomsten aankomt. Het kabinet heeft de versoepelingen dinsdag tijdens...

Wat doet een dagvoorzitter?

Wat doet een dagvoorzitter? Een dagvoorzitter leidt je publiek door het programma van je evenement, congres of symposium. Een goede dagvoorzitter vertegenwoordigt jouw organisatie. Bij een goede keuze tilt deze persoon je programma naar een hoger niveau. In deze blog...

Zo maak je podcasts interactief met Q&A en Polls

Er zijn verschillende manieren om als podcastmaker met je luisteraars te communiceren. Veel interactie loopt nu nog via social media. Spotify brengt daar verandering in met de uitrol van twee nieuwe functies. Maak je podcast interactief met Q&A en Polls. Beiden...

Dit zijn de livestream trends voor 2022

Het live streamen van content wordt steeds professioneler. Techniek, formats en platforms verbeteren met de dag. Daarom heb ik de livestream trends voor 2022 voor je op een rijtje gezet. Als merk doe je er verstandig aan om live streaming standaard op te nemen in je...

16 ideeën voor je online kerstfeest

De ho-ho-holidays komen er weer aan. Na opnieuw een hectisch jaar kunnen we wel wat afleiding en plezier gebruiken. Deze 16 ideeën voor je online kerstfeest helpen je daarbij. Niemand heeft meer zin in een event via Zoom, waar het enige feestelijke die lelijke trui...

Lees meer