Een rondje langs de velden. Vol in de schijnwerpers staat de app van Singapore. Veel Europese apps zijn hierop gebaseerd. De app heet TraceTogether en maakt via bluetooth de hele tijd contact met andere gebruikers. Als de app ziet dat iemand besmet is, komen de zogenoemde contract tracers in actie. Met de gegevens van de besmette persoon waarschuwen zij anderen die contact hebben gehad met hem of haar. Er is weinig animo voor de niet-verplichte app. Zo’n 20 procent van de inwoners gebruikt ‘m.
Ander voorbeeld, van een tool met een iets minder vrijwillig karakter: de QR-code van de Chinezen. Vorige week sprak ik NOS-correspondent Sjoerd den Daas vanuit Wuhan. Hij vertelde over QR-codes die daar op grote schaal worden gebruikt. De barcode op je telefoon laat zien of je besmet bent. Als je een winkel in wil of gebruik wil maken van het openbaar vervoer, moet je de code laten zien. Kleurt-ie groen, dan mag je doorlopen.
Polen dan. Daar gebruiken ze Home-Quarantaine. Gebruikers die in thuisquarantaine zitten, moeten verplicht een selfie sturen als ze een bericht in de app krijgen. Doen ze dat niet binnen een aangeven tijd, dan volgt een waarschuwing.
Uit Zuid-Korea komt het bericht van een man die problemen kreeg met zijn vrouw. Door de locatiegegevens in zijn corona-app zou zijn gebleken dat-ie een weekendje bij zijn secretaresse was. De app die Zuid-Korea gebruikt zet een digitaal hek rond besmette burgers. Als een patiënt zijn quarantaineplaats verlaat, volgt een waarschuwing op zijn smartphone.
Zomaar een greep uit geslaagde en minder geslaagde voorbeelden. Genoeg inspiratie in elk geval om als Europa de schouders te zetten onder één gemeenschappelijke app. Brussel probeert te coördineren door richtlijnen voor de app te presenteren. Maar is een dominantere rol in deze situatie niet meer op zijn plaats? Eén app voor heel Europa. Scheelt ontwerp-werk, is effectiever en bovendien handig als we straks weer door Europa mogen reizen. En Brussel heeft eindelijk iets waarmee het zijn meerwaarde in deze crisis kan onderstrepen.
0 reacties