16 ideeën voor je online kerstfeest

Live, online of hybride event?

Met deze checklist maak je de juiste keuze.
Stuur me een berichtje.

De ho-ho-holidays komen er weer aan. Na opnieuw een hectisch jaar kunnen we wel wat afleiding en plezier gebruiken. Deze 16 ideeën voor je online kerstfeest helpen je daarbij.

Niemand heeft meer zin in een event via Zoom, waar het enige feestelijke die lelijke trui van HR-manager Wouter is.

Vergeet de virtuele karaoke, bingo-kaarten en pub quiz. Ik heb een aantal inspirerende ideeën voor je verzameld die echt de moeite waard zijn om de feestdagen in te luiden.

Deze virtuele kerstfeest-ideeën werken voor zowel online events met je collega’s als met klanten. Gegarandeerd dat iedereen op JA klikt bij die online RSVP.

 

16 ideeën voor je online kerstfeest

Alle ideeën zijn virtueel en op afstand uitvoerbaar. Voor het technische deel kun je MS Teams, Zoom, Google Meet of Skype gebruiken.

Als je het grootser aan wilt pakken, ga je naar een studio en zend je jouw show uit via een platform. Combineer dan meerdere ideeën voor de ultieme ervaring.

Door verschillende activiteiten tegelijkertijd op je platform aan te bieden, kunnen je gasten naar eigen smaak switchen van event naar event. Dit geeft je collega’s of klanten de vrijheid om hun ideale kerstervaring samen te stellen.

Hier zijn 16 ideeën voor je online kerstfeest.


1. Maak je eigen kerstshow

Blik in je eigen kerst-show terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar. De CEO schuift aan als tafeldame of -heer bij de presentator aan tafel. Medewerkers en klanten die een uitzonderlijke prestaties hebben geleverd worden in het zonnetje gezet.

Met een cabaretier die het jaar op humoristische wijze afsluit en een huisband is je show compleet.

Ideeën voor virtuele kerstviering

2. Bezoek een kerstmarkt

Eén van de magische dingen van online events is dat ze het ondenkbare mogelijk maken. Zo kun je je hele team meenemen naar een traditionele Beierse kerstmarkt.

Het kost even wat tijd en uitzoekwerk, maar via Airbnb Experiences of Withlocals kom je in contact met lokale verhuurders die je meenemen op een virtuele tour. Vraag ze om hun favoriete winkels te laten zien. Ook kunnen ze de typische Beierse tradities uitleggen.

Door je gasten een geschenkdoos met typische Beierse kerstgerechten- en ambachten te sturen creëer je een echte hybride ervaring. Ze kunnen dingen zelf ervaren terwijl de gastheer de betekenis uitlegt.

 

3. Vier kerst down under

Op het noordelijk halfrond zijn we gewend aan sneeuw met kerst, maar aan de andere kant van de wereld is kerst warm en zonnig. Beleef een zomerse kerst en neem je team mee op een virtuele tour door Great Barrier Reef.

Je kunt de tour van David Attenborough downloaden of een evenement regelen met een lokaal bedrijf. Grote, internationale bedrijven hebben vast een locatie down under die ze kunnen betrekken.

 

4. Christmas photobooth

Je hebt vast op een huwelijk wel eens een groepsfoto met kekke achtergrond in zo’n klein hokje gemaakt. Met een tool als Snapbar maak je jouw eigen virtuele kerst photo booth. Je plaatst een thema-achtergrond achter je gasten en maakt dan een screenshot.

Zo staan je gasten ineens op de Noordpool of zitten ze naast de kerstman in de arrenslee.

Voeg nog wat stickers en een tekst toe en de foto is klaar om te delen via social media.

 

5. Hunted in je eigen stad 

Organiseer een aflevering van het populaire TV-programma Hunted in je eigen stad of dorp met je eigen team. Je stuurt je gasten op zoektocht door hun eigen omgeving.

Maak een groepschat aan, open deze een week voor je event begint en geeft gasten een lijst met voorwerpen die ze moeten vinden of uitdagingen die ze moeten voltooien. Denk aan het zoeken naar vreemde kerstversieringen of schoot kruipen bij de Kerstman.

Je kunt de opdrachten zo moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt het zelfs beperken tot slechts één item. Bijvoorbeeld het vinden van de grootste kerstboom in je stad of dorp.

Van elke opdracht die feestgangers hebben uitgevoerd, plaatsen ze een foto in de groepschat. Tijdens je online kerstevenement bespreek je ieders favoriete afbeeldingen.

Deze activiteit is een gemakkelijke ijsbreker die iedereen aan het praten krijgt. Bovendien biedt het een inkijkje in de woon- of geboorteplaats van je gasten.

Nog niet overtuigd? Kijk dan eens hoe GISH (The Greatest International Scavenger Hunt) het aangepakt heeft.

 

6. Maak kerstkaarten

Door corona heeft de kerstkaart een comeback gemaakt. Wil je creatief aan de slag, verdeel je team dan in kleine groepen en laat ze hun eigen kerstkaart maken. Deze Canva templates helpen je op weg. Vraag aan het einde elke groep om te pronken met hun zelfgemaakte kerstkaarten en laat iedereen stemmen op de beste.

 

7. Huur een online chefkok in

Vraag een chefkok of culinaire instructeur om gasten recepten te leren voor de beste warme chocolademelk. Je kunt experimenteren met sterke drank of een meer gezinsvriendelijke variant met smaken als pindakaas of pepermunt. Het maken van warme chocolademelk is laagdrempelig, dus al je gasten kunnen meedoen.

 

8. Online liefdadigheidsactie

Een online liefdadigheidsevenement past helemaal bij kerst. Niet voor niets was het Glazen Huis van NPO 3FM en het Rode Kruis jarenlang een groot succes. Organiseer een virtuele casino-avond met je team en doneer de opbrengst aan een goed doel naar keuze.

Je kunt je gasten ook een virtuele creditcard aanbieden en het saldo laten doneren aan een goed doel naar keuze. Of speel je favoriete spelletjes voor tijdens de feestdagen. Als prijs doneer je een symbolisch bedrag aan het favoriete goede doel van het winnende team.

 

9. Speel Secret Santa

Secret Santa ken je waarschijnlijk als het grote-cadeautjes-wissel-spektakel van voor corona op kantoor. Met een platform als Elfster kun je de traditie online voorzetten.

Elfster koppelt een cadeau-gever automatisch aan een ontvanger. Daarbij worden de naam het adres van de ontvanger ingevuld, zodat gevers hun cadeau’s van tevoren kunnen verzenden.

Laat je gasten zelf een verlanglijstje maken, zodat hun Secret Santa precies weet wat ze willen. Op de dag van je evenement kunnen gasten hun geheime kerstcadeau’s showen en raden van wie ze afkomstig zijn.

 

10. Speel Witte Olifant online

Nog zo’n gezellig spelletje in het lijstje met 16 ideeën voor je online kerstfeest. Bij Witte Olifant draait het niet om de cadeautjes, maar om de lol. De cadeautjes stellen daarom ook niet veel voor. Vaak is er een gaaf cadeau (de Witte Olifant) en de rest is rommel.

Dit populaire spel komt uit Amerika (White Elephant) en leidt in veel families al tot de nodige hilariteit en spanning. Je kunt het ook online spelen met collega’s of klanten.

Gasten uploaden hier een afbeelding van een cadeautje van bol.com of een andere webshop. De andere teamleden kunnen virtueel dit cadeautje openen en van elkaar afpakken. Net zoals het bij de fysieke versie gaat.

Als het spel voorbij is en je weet welk teamlid welk cadeau heeft gewonnen, kunnen de cadeaugevers of jij als organisatie het cadeau kopen en naar de winnaars sturen.

In deze video wordt het spel uitgelegd.

 

11. Speel kerst gamenight

Wil je het spelen van spelletjes naar een hoger niveau tillen, organiseer dan je eigen kerst game night. Er zijn ontzettend veel geweldige party games die je kunt kiezen voor je evenement. Denk aan ijsbrekers, klassieke bordspelletjes, teamtrivia of een parodie op een bekend TV-programma.

Wie groots wil uitpakken, plant een week vol activiteiten met meerdere game-avonden. Deze avonden bieden de nodige ontspanning voor je team en versterken de groepsbinding.

De algemene kennis van je medewerkers testen met Maarten van Rossem (bekend van De Slimste Mens) als jurylid. Stuur me een berichtje.

 

12. Kijk klassieke kerstfilm 

Kijk samen met je team een kerstklassieker zoals ‘Home Alone’, ‘Mannenharten’ of ‘All You Need Is Love’. Met apps als Kast en Teleparty synchroniseer je alle schermen. En in een live chatbox kan iedereen berichtjes sturen.

Start je activiteit met een informeel gesprekje voordat je de film start. Je kunt het evenement afsluiten door over de film te praten of te vragen naar de vakantieplannen van je collega’s of klanten.

Volgens mij is dit een activiteit die zorgt voor een mooie balans tussen social time en downtime.

Als je het midden op een werkdag organiseert, maak je er ook een echte kersttraditie van. Perfect om alvast in de stemming te komen voor de kerstvakantie.

 

13. Raad het kerstliedje

Een hele simpele, maar toch leuke activiteit. Open een Spotify Christmas-playlist en speel 10 tot 15 seconden van elk liedje. Laat je teamleden de titel van het nummer raden. De winnaar krijgt een themaprijs, zoals een koptelefoon, een bleutooth-speaker of een verzameling kerstplaten.

 

14. Maak een kerst-podcast

Blik in een podcast samen met collega’s of klanten terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Zoom in op enkele belangrijke momenten en vraag betrokkenen hoe ze dat ervaren hebben. Deel het linkje naar de podcast in een kaartje bij het kerstpakket.

Iedereen kan deze persoonlijke audio-boodschap luisteren, wanneer het hem of haar uitkomt. Stream de podcast onder de kerstboom of tijdens een lange winterwandeling.

In plaats van terug te blikken, kun je de podcast ook gebruiken om vooruit te kijken en de plannen van het komende jaar te bespreken.

Voor Mercer maakte ik zo’n Outlook-podcast.

15. Kerstliedje op maat

Muziek mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje met 16 ideeën voor je online kerstfeest. Een online karaoke-sessie is door de vertraging vaak een lastig verhaal. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn als je van kerstliedjes houdt. Laat het zingen over aan professionals en huur een virtueel kerstliedje in.

Organiseer een uniek, online kerstconcert of laat deze professionele zangers voor de online omlijsting zorgen als je van de ene activiteit naar de andere gaat.

Nog wat budget over, vraag dan de Nederlandse Frank Sinatra om een eigen kerstliedje te maken. Succes gegarandeerd.

 

16. Bouw peperkoekhuisjes

Bij kerst hoort ook creativiteit. Door het succes van programma’s als ‘Heel Holland Bakt’ en ‘De Grote Kleine Treinencompetitie’ is het enthousiasme bij veel Nederlanders aangewakkerd om creatief aan de slag te gaan.

Stuur je virtuele gasten voor aanvang van het online event een pakket om peperkoekenhuisjes mee te maken. Bij aanvang van het evenement krijgt iedereen 60 minuten om zijn of haar peperkoekhuis live te versieren.

Moedig een kleine teamcompetitie aan door te stemmen op de beste versieringen en een prijs uit te loven voor de winnaar.

 

De ideale kerstshow

Het is het seizoen om te geven. Of je nou iets organiseert voor je collega’s of klanten, met deze ideeën kom je verder dan de standaard pub quiz via Zoom.

Welke activiteit je ook kiest, je kunt de ervaring toegankelijker maken door het juiste platform, de beste techniek en een ervaren presentator in te zetten.

Dit jaar heb ik ruim 300 online shows gepresenteerd in verschillende studio’s in Nederland, België en Duitsland. Aan de hand van data uit deze shows, weet ik wat werkt en wat niet werkt om je bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden.

Plan een vrijblijvende afspraak om te zien hoe ik je kan helpen bij je kerstshow.

Organiseer je online kerstshow

Online shows zijn een vak apart. Ik heb hier een aantal praktische blogs over geschreven. Die kun je gebruiken bij de voorbereiding van je kerstshow en het enthousiasmeren en informeren van collega’s.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tom Jessen

Tom Jessen

Online Host of the Year

Hoi, ik host gemiddeld 3 online shows per week.

Ik help je graag met jouw online event.

Stuur me een berichtje om een vrijblijvende afspraak in te plannen.

tom@tomjessen.nl
085 – 301 80 88.

7 redenen om nu in te zetten op hybride events

Vraagje. Ben jij gestopt met het gebruik van MS Teams sinds de lockdown voorbij is? Waarschijnlijk beantwoord je deze vraag ontkennend. MS Teams is een handig en effectief verlengstuk van je dagelijks werk. Sterker, het is noodzakelijk om succesvol thuis te kunnen...

Spotify rolt video podcast uit in Nederland

We moesten er even op wachten, maar na de zomer rolt Spotify in Nederland eindelijk video podcasts uit. Het idee werd eerder al aangekondigd, maar was tot nu alleen nog beschikbaar voor makers in onder meer Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Veel podcasts...

Na Podimo komt ook deze podcast disrupter naar Nederland

Er gebeurt veel in de Nederlandse podcastmarkt. Na Podimo komt na de zomer ook het Zweede PodMe naar Nederland. Beide techbedrijven zijn het best te vergelijken met de Netflix van de podcasts. Achter de techbedrijven zitten investeerders met diepe zakken. Dat is goed...

Wat is Podcasting 2.0?

Podcasts staan aan de vooravond van grote veranderingen. Met meer macht voor makers en een duurzaam verdienmodel. Wat is Podcasting 2.0? Een introductie. Door de hype in Nederland sta je er misschien niet bij stil, maar podcasting bestaat al bijna twintig jaar. Het...

Beste hitlijsten voor podcast marketing

Podcast hitlijsten zijn een belangrijk instrument voor podcast marketing. Een must have voor makers, publiek en marketeers. Door de enorme hoeveelheid podcasts, neemt ook de behoefte aan rankings toe. Luisteraars willen weten welke podcasts de moeite waard zijn....

Zo komt je podcast in de hitlijsten

Apple en Spotify zijn in Nederland veruit de populairste kanalen voor het luisteren van podcasts. Om je podcast een kickstart te geven is het belangrijk om de algoritmes van deze twee platforms te snappen. Met ruim 9 miljoen downloads maak ik één van de populairste...

Dit zijn de versoepelingen voor evenementen

Ben je klaar voor de storm? Nederland gaat weer open. Vanaf woensdag gelden er versoepelingen voor evenementen. En dat betekent dat er een stortvloed aan live evenementen, seminars en zakelijke bijeenkomsten aankomt. Het kabinet heeft de versoepelingen dinsdag tijdens...

Wat doet een dagvoorzitter?

Wat doet een dagvoorzitter? Een dagvoorzitter leidt je publiek door het programma van je evenement, congres of symposium. Een goede dagvoorzitter vertegenwoordigt jouw organisatie. Bij een goede keuze tilt deze persoon je programma naar een hoger niveau. In deze blog...

Zo maak je podcasts interactief met Q&A en Polls

Er zijn verschillende manieren om als podcastmaker met je luisteraars te communiceren. Veel interactie loopt nu nog via social media. Spotify brengt daar verandering in met de uitrol van twee nieuwe functies. Maak je podcast interactief met Q&A en Polls. Beiden...

Dit zijn de livestream trends voor 2022

Het live streamen van content wordt steeds professioneler. Techniek, formats en platforms verbeteren met de dag. Daarom heb ik de livestream trends voor 2022 voor je op een rijtje gezet. Als merk doe je er verstandig aan om live streaming standaard op te nemen in je...

Lees meer